Koti
Palaute
Tuotteet
Historia
Museo Ajoneuvot

 

  

 

 

 

 

 

Suomen kuljetus ja

Logistiikka Ry :n Jäsen

 

 

 

 M.J. Matilainen Ky on toiminut kuljetusalalla vuodesta 1924. Yli kahdeksankymmenen vuoden kokemus  on auttanut hoitamaan ammattitaitoisesti eri kokoiset kuljetuspalvelut, 
 

Kuljetusyrittäjiä monessa polvessa

SKAL palkitsee pitkään toimineita jäsenyrityksiään    19.05.2006

 

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n 70-vuotisjuhlassa Helsingissä perjantaina 19.05.2006 palkittiin  järjestön pitkäaikaisia, vähintään 70 vuotta perheen tai suvun voimin

kuljetuselinkeinossa toimineita jäsenyrityksiä.

 

M.J. Matilainen Ky oli yksi palkittujen joukossa.

 

Järjestölle ilmoittautui kaikkiaan lähes 70 sellaista tavarakuljetusyritystä, jotka ovat

toimineet alalla vähintään seitsemän vuosikymmentä. Vanhimmat ovat aloittaneet

ajuriliikkeinä hevosajoneuvoilla jo 1800-luvun lopulla ja siirtyneet myöhemmin luontevasti

kuorma-autoliikenteeseen.

Monet tyypilliset perheyritykset toimivat neljännessä, jopa viidennessä polvessa. Joukossa

on sekä yhden auton yrityksiä, että laajemmin kuljetusyrittäjyyttä harjoittavia yrityksiä.

 

Matilainen ja Uimaniemi toimivat yhdessä

Kirjoittaja Tapani Ranta Lapinkansa Oy 8.4.2006

Rovaniemi

Rovaniemen Mäntyvaarassa toimivalla Rovaseudun Kuljetuksella on takanaan pitkä tie lappilaista kuljetushistoriaa. Liikennöitsijä Marko Matilainen jatkaa isoisänsä perustamaa Matilaisen kuljetusliikettä ja liikennöitsijä Jukka Uimaniemi on taas Uimaniemien kuljetussukua Sodankylästä. Nyt molemmat toimivat yhteisessä kuljetusyrityksessä, joka hoitaa kuljetukset laidasta laitaan ympäri maata.

Nykyinen M.J. Matilainen Ky sai alkunsa jo vuonna 1924, kun Aati Matilainen aloitti Rovaniemellä kuljetusliikkeen yhdellä taksiautolla ja yhdellä kuorma-autolla. Aatin kaverina oli Onni-veli ja myöhemmin toimintaa alkoi jatkamaan poika Pentti Matilainen.

Autoja tuli vähitellen lisää ja 50-luvulla oli käytössä kahdeksan kuorma-autoa. Sora-ajon lisäksi tuli mukaan leipomotuotteiden kuljetukset. Matilainen vastasi pitkään myös Shellin huoltoasemien polttoainekuljetuksista ja lisäksi kerosiinin kuljetuksen lentokentälle.

Mielenkiintoinen kappale Matilaisen kuljetushistoriaa on se, kun yhtiö harjoitti laivaliikennettä. Kuuluisat Tuula-laivat huolehtivat henkilöliikenteestä Kemijoella sotien jälkeen. Kuljetettavaa riitti siihen asti, kun Kemijoen sillat oli rakennettu uudelleen.

Kaksikymppisenä yrittäjäksi

Marko Matilaisesta tuli jo kaksikymppisenä yrittäjä, kun hänen isänsä kuoli ja firma tarvitsi jatkajaa. 90-luvun alussa Matilaisen kuljetustoiminta kuitenkin pysähtyi muutamaksi vuodeksi, kun Markolla ei ollut vielä omaa liikennelupaa. Hän kävi kuitenkin tarvittavat koulut ja aloitti vuonna 1995 yrittämisen yhdellä pakettiautolla.

Vuonna 1996 tuli jo toinen kuorma-auto. Siitä yritys on laajentunut täyden palvelun kuljetusyritykseksi, joka on laajentunut ostamalla neljä alan muuta toimijaa ja liittoutumalla yhteen Jukka Uimaniemen omistaman Keski-Lapin Liikenteen kanssa. Nyt M.J. Matilaisella, Keski-Lapin Liikenteellä ja miesten yhteisellä Rovaseudun Kuljetuksella on yhteensä kaksikymmentä autoa ja yksi pyöräkuormaaja.

Jukka Uimaniemen isoisän isä Anselm Uimaniemi sai liikenneluvan vuonna 1936 niin sanotulle sekajunalle, jolla kuljettiin ihmisiä ja tavaraa. Anselmin jälkeen liikennöintiä jatkoi poika Yrjö Uimaniemi ja tämän jälkeen Yrjön pojat Reino ja Raimo. Jukka Uimaniemi on Raimon poika ja kehuu, että hänenkin poikansa jatkavat jo kuljetusalaa ainakin osakkaina.

Täyden palvelun muuttamista

Täyden palvelun muuttoliike hoitaa kaiken muuttamiseen liittyvän. Asiakkaan tarvitsee antaa vain avaimet ja muuttomiehet hoitavat kaikki tavarat paikalleen, lamput kattoon, kirjat hyllyyn ja matot lattiaan. Muuttokuorma voidaan ottaa myös vaikka varastoon niin pitkäksi aikaa, että asiakas löytää uuden sopivan asunnon.

Muuttomies tietää, mikä on elinkeinoelämän barometri. - Vuosituhannen vaihteessa saatettiin viedä 300-400 muuttokuormaa etelään. Silloin lappilaisia työntekijöitä veti Nokia ja sen alihankkijat. Nyt tämä muutto on laantunut kokonaan niin, että ehkä vain sadasta muutosta enää edes neuvotellaan, kertoo Marko Matilainen.

Muuttaminen ei ole kuitenkaan vähentynyt - päinvastoin. Kaupungin sisällä muutetaan paljon. Nyt on meneillään suuria muuttoja, kun Arktikumin henkilökunta palaa evakosta takaisin entisiin tiloihin. Sitten on vuorossa yliopiston muutto uusiin tiloihin. Urheilukadun kerrostaloon ollaan parhaillaan muuttamassa ja kohta muutetaan Seniorikotiin.

Kuljetusfirman toinen tukipilari on leivonnaisten kuljetukset. Matilaisen ja Uimaniemen autot ajavat kymmenen reittiä ympäri Lappia kuljettamalla usean leipomoliikkeen leivonnaiset. Samoin kuljetusliike huolehtii kaikki Lapin sairaanhoitopiirin sairaalatekstiilien kuljetukset pesulaan ja takaisin ja Lapin hotellien hotellitekstiilien kuljetukset pesulaan. Pohjoisen tekstiilit pestään Ivalossa ja Etelä-Lapin hotellien tekstiilit Jyväskylässä.

Puhtaiden tekstiilien kuljetus vaatii puhdasta ja hygienista välivarastoterminaalia ja sellainen valmistui viime vuoden lopulla Mäntyvaaraan Sipolantielle, jonne siirtyi myös firman konttori.

Kuljetusala on hyvin nopeaa liiketoimintaa. Joka ilta rakennetaan kuljetusreitit parille kymmenelle autolle. Jos etelään viedään muuttokuorma, pitää paluukuormakin saada samalta seudulta. Kustannuksetkin muuttuvat päivittäin. Jos viikon polttoainekulut ovat yli 20 000 euroa, niin sentinkin heilahdus polttoaineen hinnassa näkyy kustannuksissa.

Yritys on työllistänyt parikymmentä nuorta monipuoliseen kuljetustyöhön. Matilainen ja Uimaniemi kehuvat osaavaa henkilökuntaansa, jota he pitävät yrityksen parhaana valttina kovin kilpailulla alalla.

 

 

Koti ]

Webmaster
Muokattu viimeksi: 31. elokuutata 2009